top of page
hand-met-blokken-header1_edited_edited.jpg

Verschonen en zindelijkheid

Kinderen die een luier dragen worden op vaste momenten verschoond, maar naast deze momenten zal het weleens voorkomen dat het nodig is om het kind meerdere malen te verschonen. Hier zijn wij erg alert op. Wij willen dat het kind zich goed voelt, met een vieze luier wordt dit belemmerd.

Het verschonen gebeurt op een veilige manier. Het kind wordt liggend op de commode verschoond. De pedagogisch leidster zal het kind geen enkele seconde verlaten.

Kinderen die toe zijn aan zindelijkheid worden in overleg met de ouders gestimuleerd naar het toilet te gaan. Hier gaat een hele training aan vooraf. Het kind wordt een paar keer op de dag even op het potje geplaatst om een plasje of boodschapje te doen. Het is uiteraard van belang dat de ouders het op dezelfde manier thuis stimuleren.

Bij de oudere kinderen wordt gewerkt met een kaart. De kaart bestaat uit twee zijden, de een groen en de ander rood. De kinderen kunnen van de verte op de muur zien of het toilet bezet is. Het kind dat naar het toilet moet, dient de kaart op rood te zetten. Wanneer het kind klaar is met het toiletbezoek, moet de kaart weer op groen.

verschonen.png
bottom of page