top of page
hand-met-blokken-header1_edited_edited.jpg

Algemene voorwaarden voor Kinderopvang 't Gouden Hartje​

​

Artikel 1 – Definities

In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder:

  • Aanvangsdatum: De overeengekomen datum waarop de kinderopvang aanvangt.

  • Buitenschoolse opvang: Kinderopvang voor kinderen in de leeftijd dat zij naar het basisonderwijs gaan, waarbij opvang wordt geboden vóór of na schooltijd, alsmede op studiedagen, vrije middagen en in schoolvakanties.

  • Dagopvang: Kinderopvang voor kinderen tot de leeftijd waarop zij het basisonderwijs gaan volgen.

  • Geschillencommissie: De Geschillencommissie Kinderopvang (vanaf 1 januari 2016 de officiële geschillencommissie voor kinderopvang).

  • Ingangsdatum: 1 januari 2023 (de datum waarop deze Algemene Voorwaarden in werking zijn getreden).

  • Kinderopvang: Het bedrijfsmatig – of anders dan om niet – verzorgen, opvoeden en bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen tot de eerste dag van de maand waarop het voortgezet onderwijs voor die kinderen begint.

  • Ondernemer: De natuurlijke of rechtspersoon die een kindercentrum exploiteert.

  • Ouder: De bloed- of aanverwant in opgaande lijn, of pleegouder, van het kind waarop de kinderopvang betrekking heeft.

  • Oudercommissie: Het advies- en overlegorgaan ingesteld door de Ondernemer, bestaande uit een vertegenwoordiging van ouders van kinderen die in het kindercentrum worden opgevangen.

  • Overeenkomst: De overeenkomst inzake kinderopvang tussen de Ouder en de Ondernemer.

  • Partijen: De Ondernemer en de Ouder.

  • Schriftelijk: Op schrift, waarbij ook elektronische communicatie (e-mail of digitaal bericht) wordt begrepen, tenzij de wet dit uitsluit.

Artikel 2 – Toepasselijkheid

  1. Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op de totstandkoming en de uitvoering van iedere Overeenkomst die wordt gesloten tussen de Ondernemer en de Ouder met betrekking tot kinderopvang.

  2. De Overeenkomst komt uitsluitend tot stand tussen de Ondernemer en de Ouder (zoals gedefinieerd in Artikel 1).

Artikel 3 – Informatieverstrekking

  1. Indien een Ouder interesse heeft in mogelijke plaatsing van zijn kind bij Kinderopvang 't Gouden Hartje, zal de Ondernemer de Ouder informatie verstrekken. Deze informatie omvat een omschrijving van de dienstverlening die voldoende gedetailleerd is om de Ouder in staat te stellen zich een beeld te vormen van de opvang en een verantwoorde keuze te maken.

  2. De informatie voor ouders wordt Schriftelijk verstrekt en bevat ten minste de elementen genoemd in bijlage 1 bij deze Algemene Voorwaarden, of een verwijzing naar de plek waar deze informatie ter inzage beschikbaar is.

  3. Na kennisname van de ouderinformatie heeft de Ouder de mogelijkheid zich aan te melden bij de Ondernemer als geïnteresseerde voor kinderopvang bij 't Gouden Hartje.

Artikel 4 – Aanmelding

  1. De Ouder meldt zich aan via het inschrijfformulier of online via de websit van de Ondernemer als geïnteresseerde voor dagopvang en/of buitenschoolse opvang voor zijn kind(eren) voor een bepaalde gewenste duur.

  2. Op het inschrijfformulier geeft de Ouder aan of hij ermee instemt dat het in artikel 5 bedoelde aanbod en/of deze Algemene Voorwaarden hem Schriftelijk (al dan niet per e-mail) worden verstrekt.

  3. De Ondernemer bevestigt Schriftelijk de ontvangst van de aanmelding.

  4. Op de aanmelding zijn de eventuele inschrijfvoorwaarden van de Ondernemer van toepassing.

  5. Een aanmelding verplicht noch de Ouder noch de Ondernemer tot het aangaan van een Overeenkomst. De aanmelding wordt slechts gezien als het verzoek van de Ouder aan de Ondernemer om een aanbod uit te brengen voor een Overeenkomst inzake kinderopvang.

  6. Na ontvangst van de aanmelding kan de Ondernemer de Ouder direct een aanbod doen (zie artikel 5). Het is ook mogelijk dat de Ondernemer de Ouder op een wachtlijst plaatst.

  7. Bij plaatsing op een wachtlijst stelt de Ondernemer de Ouder hiervan Schriftelijk (eventueel elektronisch) op de hoogte. Zodra de Ouder op grond van zijn positie op de wachtlijst in aanmerking komt voor een plaats, zal de Ondernemer alsnog een aanbod als bedoeld in artikel 5 doen.

Artikel 5 – Aanbod

  1. Naar aanleiding van de aanmelding kan de Ondernemer een aanbod doen aan de Ouder voor kinderopvang.

  2. Het aanbod bevat gegevens over de Ondernemer, een omschrijving van de geboden dienstverlening, en alle elementen genoemd in bijlage 1 bij deze Algemene Voorwaarden (of een verwijzing naar waar deze ter inzage liggen), alsmede ten minste:

    • de (vermoedelijke) naam en geboortedatum van het kind;

    • de beschikbare Aanvangsdatum van de opvang;

    • de beschikbare opvangsoort (dagopvang of BSO) en de locatie;

    • eventuele aangeboden handelingen op het gebied van individuele gezondheidszorg (indien de Ouder hier bij aanmelding om heeft verzocht en de Ondernemer daartoe de mogelijkheden heeft);

    • de prijs behorende bij het aanbod;

    • de wijze van betaling en eventuele meerkosten bij afwijkende betalingswijzen;

    • de annuleringsvoorwaarden, waaronder eventuele annuleringskosten;

    • de looptijd van de Overeenkomst;

    • de geldende opzegtermijnen;

    • de reactietermijn waarbinnen de Ouder op het aanbod dient te reageren;

    • een verwijzing naar de toepasselijkheid van deze Algemene Voorwaarden;

    • de datum (dagtekening) van het aanbod.

  3. Het aanbod wordt Schriftelijk gedaan en gaat vergezeld van een exemplaar van (of elektronische toegang tot) deze Algemene Voorwaarden.

  4. Het aanbod is onherroepelijk gedurende de in het aanbod vermelde reactietermijn van 14 dagen. Indien de Ouder niet binnen deze termijn reageert, vervalt het aanbod na afloop van de reactietermijn.

Artikel 6 – De Overeenkomst

  1. De Overeenkomst komt tot stand door schriftelijke aanvaarding door de Ouder van het door de Ondernemer gedane aanbod.

  2. De Ouder aanvaardt het aanbod bij voorkeur Schriftelijk (bijvoorbeeld door ondertekening van het aanbod of bevestiging per e-mail). De datum waarop de Ondernemer de aanvaarding ontvangt, geldt als de Ingangsdatum van de Overeenkomst.

  3. De Ondernemer bevestigt de ontvangst van de aanvaarding Schriftelijk aan de Ouder.

  4. Binnen de kaders van de Overeenkomst heeft de Ondernemer de vrijheid om de kinderopvang naar eigen professioneel inzicht in te richten en uit te voeren.

Artikel 7 – Annulering door de Ouder

  1. De Ouder kan de Overeenkomst uitsluitend geheel (tussentijds) wijzigen en/of opzeggen voor de startdatum, en wel Schriftelijk of per e-mail aan de kinderadministratie (via info@goudenhartje.nl), met inachtneming van een opzegtermijn van één maand.

  2. Bij annulering van de Overeenkomst door de Ouder is de Ouder annuleringskosten verschuldigd.

  3. De annuleringskosten bedragen nooit meer dan het bedrag aan opvangkosten dat de Ouder verschuldigd zou zijn over de voor hem geldende opzegtermijn van één maand (zoals bedoeld in artikel 11 lid 4 onder a).

Artikel 8 – Plaatsingsgesprek

  1. De Ondernemer nodigt de Ouder tijdig vóór de Aanvangsdatum van de opvang uit voor een plaatsingsgesprek.

  2. In dit gesprek komen de volgende onderwerpen aan de orde:

a. De specifieke gegevens van de Ouder en het kind die nodig zijn voor de opvang (waaronder het Burger Service Nummer van het kind en de ouders/verzorgers).
b. De aanvang en de duur van de wenperiode (wennen aan de opvang).
c. Algemene dan wel tijdelijke aandachtspunten of bijzonderheden met betrekking tot de verzorging en opvang van het kind (zoals dagritme, voeding, allergieën, ziekte, medicatie, ontwikkeling e.d.).
d. De individuele wensen van de Ouder en de afspraak dat hiermee rekening wordt gehouden voor zover dat redelijkerwijs mogelijk is.
e. De wijze van communicatie tussen Ouder en Ondernemer tijdens de opvang.
f. Het maken van uitstapjes met de kinderen.
g. Het maken van foto’s en/of video’s van het kind tijdens de opvang.
h. De wettelijke aansprakelijkheid van de Ouder voor schade veroorzaakt door zijn kind.
i. (Specifiek voor Buitenschoolse opvang) Eventuele extra aandachtspunten voor BSO, waaronder de elementen genoemd in bijlage 1 onder punt 5 sub h van deze Algemene Voorwaarden (bijvoorbeeld afspraken over externe activiteiten en vervoer van en naar school).

  1. De Ondernemer bevestigt de tijdens het plaatsingsgesprek gemaakte afspraken Schriftelijk aan de Ouder.

Artikel 9 – Duur en verlenging van de Overeenkomst

  1. De Overeenkomst wordt aangegaan voor maximaal de duur behorende bij het overeengekomen type kinderopvang.

  2. De maximale duur voor Dagopvang loopt tot het moment waarop het kind basisonderwijs gaat volgen.

  3. De maximale duur voor Buitenschoolse opvang loopt vanaf de leeftijd dat het kind basisonderwijs gaat volgen, tot de dag waarop het voortgezet onderwijs voor het kind begint.

  4. In afwijking van het bepaalde in lid 1 kunnen Partijen een kortere duur van de Overeenkomst overeenkomen, met een maximum van één jaar.

  5. Na afloop van een Overeenkomst die conform lid 4 voor kortere duur dan de maximale termijn is aangegaan, kunnen Partijen de Overeenkomst verlengen. Deze verlenging vindt stilzwijgend (automatisch) plaats indien geen van beide Partijen de wens tot beëindiging te kennen heeft gegeven.

  6. Elke verlenging van de Overeenkomst wordt door de Ondernemer Schriftelijk bevestigd aan de Ouder.

Artikel 10 – Ruilen van opvangdagen

  1. Ruilen van opvangdagen is mogelijk. Ruilverzoeken dienen uiterlijk 2 weken van tevoren te worden ingediend via het ouderportaal (ouderlogin) of per WhatsApp op telefoonnummer 0318-750264. Een ruiling wordt alleen goedgekeurd indien er voldoende plaats is in de groep én er geen extra medewerker hoeft te worden ingepland. Een geruilde dag moet altijd plaatsvinden binnen één maand na de dag die wordt geruild. Indien de ruildag niet binnen een maand plaatsvindt, komen de desbetreffende opvanguren te vervallen.

  2. Schooldagen kunnen niet worden geruild voor studiedagen en/of vakantiedagen.

  3. Wettelijke feestdagen en ziektedagen kunnen niet worden geruild. De op deze dagen niet-genoten opvanguren komen te vervallen.

ARTIKEL 11 – Beëindiging van de Overeenkomst en Ontbinding

1. Automatische beëindiging

De Overeenkomst eindigt automatisch na afloop van de in de Overeenkomst opgenomen termijn.

2. Tussentijdse opzegging

De Overeenkomst kan tussentijds worden beëindigd door opzegging door één van de Partijen, met inachtneming van de hierna genoemde voorwaarden.

3. Opzegging door de Ouder

  • De Ouder kan de Overeenkomst te allen tijde Schriftelijk of per e-mail opzeggen bij de kinderadministratie.

  • Indien de opzegging niet expliciet wordt ingediend op de laatste dag van een kalendermaand, wordt deze geacht te zijn ingediend op het einde van de maand waarin deze is ontvangen.

  • De opzegtermijn van één maand gaat vervolgens in op de eerste dag van de daaropvolgende maand, zodat de Overeenkomst effectief eindigt aan het einde van die maand. Deze regeling voorkomt fouten in de administratie, facturering en personeelsplanning, en zorgt voor een soepele doorstroom binnen de opvang.

4. Opzegging door de Ondernemer

De Ondernemer is slechts bevoegd de Overeenkomst tussentijds op te zeggen indien er een zwaarwegende reden is. Als zwaarwegende redenen worden in ieder geval aangemerkt:
a. Wanbetaling: De Ouder is ten minste één maand in verzuim met de betalingsverplichting.
b. Structureel respectloos gedrag van de Ouder of het kind, ondanks herhaalde waarschuwingen.
c. Onveiligheid: Het gedrag van het kind brengt de veiligheid van andere kinderen of medewerkers in gevaar.
d. Schending van huisregels, ondanks herhaalde waarschuwingen.
e. Een zorgbehoefte of medische situatie van het kind die de opvang niet kan faciliteren.
f. Overmacht: De Ondernemer kan door een niet-toerekenbare oorzaak langdurig of blijvend niet voldoen aan de Overeenkomst.
g. Bedrijfseconomische noodzaak: De continuïteit van de locatie waar het kind wordt opgevangen komt in gevaar.

5. Termijn en wijze van opzegging

Opzegging vindt plaats door middel van een gemotiveerde Schriftelijke verklaring aan de andere Partij en:
a. Met een opzegtermijn van één maand, indien de opzegging door de Ouder geschiedt.
b. Met een opzegtermijn van één maand, indien de opzegging door de Ondernemer geschiedt, tenzij er sprake is van een zwaarwegende reden zoals in lid 4.
c. Met onmiddellijke ingang, indien de Ondernemer opzegt wegens wanbetaling, ernstige schending van de huisregels of andere zwaarwegende redenen.

6. Betalingsverplichting tijdens de opzegtermijn

Gedurende de opzegtermijn blijft de betalingsverplichting van de Ouder van kracht. De opzegtermijn gaat in op de eerste dag van de daaropvolgende maand.

7. Onmiddellijke beëindiging

In uitzonderlijke situaties kan de Ondernemer de Overeenkomst zonder opzegtermijn beëindigen wanneer er sprake is van:

  • Herhaaldelijke wanbetaling, ondanks betalingsherinneringen.

  • Voortdurend respectloos gedrag richting medewerkers of andere kinderen.

  • Schending van de huisregels, ondanks meerdere waarschuwingen.

  • Een kind dat een onveilige situatie veroorzaakt, fysiek of emotioneel.

  • Een zorgvraag die niet binnen de opvang kan worden gefaciliteerd.

8. Beëindiging bij overlijden

De Overeenkomst eindigt met onmiddellijke ingang in het tragische geval van het overlijden van het kind.

 

Artikel 12 – Toegankelijkheid van de opvanglocatie

  1. De locatie waar het kind wordt opgevangen is in beginsel toegankelijk voor het kind, zolang er overeenstemming bestaat tussen Ondernemer en Ouder over de plaatsing.

  2. De Ondernemer heeft het recht om het kind en/of de Ouder de toegang tot de locatie tijdelijk te weigeren gedurende de periode dat van de Ondernemer redelijkerwijs niet kan worden verwacht het kind op de gebruikelijke wijze op te vangen. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen in de volgende gevallen:

a. Het kind is door ziekte of andere omstandigheden extra verzorgingsbehoeftig (en heeft tijdelijk meer zorg nodig dan de Ondernemer kan bieden in de groep).
b. Het kind en/of de Ouder vormt, na te zijn gewaarschuwd (voor zover een waarschuwing redelijkerwijs kan worden gevergd), een risico of bedreiging voor de geestelijke en/of lichamelijke gezondheid of de veiligheid van anderen op de locatie.
c. De opvang van het betreffende kind belemmert of verzwaart de normale opvang van de andere kinderen onevenredig.

  1. Indien de Ondernemer het kind en/of de Ouder de toegang tot de locatie ontzegt, zal de Ondernemer zo spoedig mogelijk in overleg treden met de Ouder om te zoeken naar een voor alle Partijen acceptabele oplossing voor de ontstane situatie.

  2. Indien de Ouder het niet eens is met de beslissing van de Ondernemer om op grond van lid 2 de toegang te weigeren, en overleg tussen Partijen biedt geen oplossing, kan de Ouder deze beslissing voorleggen aan de Geschillencommissie Kinderopvang.

  3. Gedurende de behandeling van een dergelijk geschil of bezwaar zal de Ondernemer de opvangplaats van het kind niet definitief opzeggen (de plaats blijft beschikbaar totdat een oplossing of uitspraak is bereikt).

Artikel 13 – Wederzijdse verplichtingen

  1. Partijen (Ouder en Ondernemer) dragen gezamenlijk zorg voor een adequate uitwisseling van informatie over het kind.

  2. De verantwoordelijkheid voor het kind gaat als volgt van de ene Partij over op de andere:

a. Bij Dagopvang: de Ouder is verantwoordelijk voor het kind totdat het kind aan de Ondernemer is overgedragen bij het brengen (start van de opvangdag). De Ondernemer is verantwoordelijk vanaf dat moment tot aan het moment dat de Ouder het kind weer ophaalt. Partijen mogen er daarbij redelijkerwijs van uitgaan dat de overdracht van verantwoordelijkheid daadwerkelijk heeft plaatsgevonden zodra het kind feitelijk is overgedragen.
b. Bij Buitenschoolse opvang: de wijze waarop het kind naar de BSO komt en de BSO verlaat, bepaalt het moment van overdracht van de verantwoordelijkheid. Partijen maken hierover Schriftelijk duidelijke afspraken (bijvoorbeeld of het kind zelfstandig mag komen/gaan of wordt gebracht/gehaald).

Artikel 14 – Verplichtingen van de Ondernemer

  1. De Ondernemer is uit hoofde van de Overeenkomst verplicht om de overeengekomen kinderopvangdiensten te leveren onder de afgesproken voorwaarden.

  2. De Ondernemer staat er voor in dat:

a. De kinderopvang die onder zijn verantwoordelijkheid plaatsvindt:
– voldoet aan de geldende wet- en regelgeving;
– wordt uitgevoerd volgens de eisen van goed vakmanschap, met gebruik van deugdelijke materialen.
b. De kinderopvang geschikt is voor een verantwoorde opvang van kinderen, zowel wat betreft personeel als materiële voorzieningen. (Een nadere uitwerking van de wijze waarop de Ondernemer voldoet aan zijn kwaliteitsverplichtingen is vastgelegd in bijlage 1, welke integraal onderdeel uitmaakt van deze Algemene Voorwaarden.)

  1. De Ondernemer houdt, voor zover redelijkerwijs mogelijk, rekening met de individuele wensen van de Ouder met betrekking tot de opvang.

Artikel 15 – Verplichtingen van de Ouder

  1. De Ouder geeft bij de aanmelding reeds alle relevante bijzonderheden van medische aard, of inzake de ontwikkeling van het kind, aan de Ondernemer door.

  2. De Ouder draagt er zorg voor dat de Ondernemer te allen tijde beschikt over de actuele contactgegevens en andere gegevens die van belang zijn voor de bereikbaarheid van de Ouder (bijv. telefoonnummer, noodcontact).

  3. De Ouder houdt zich aan de binnen Kinderopvang 't Gouden Hartje geldende regels en protocollen.

  4. De Ouder onthoudt zich van iedere gedraging die de uitvoering van de Overeenkomst door de Ondernemer onnodig belemmert of verzwaart, en zorgt er tevens voor dat zijn kind zich van dergelijke gedragingen onthoudt.

  5. De Ouder brengt het kind op tijd naar de opvang en haalt het kind op tijd weer op, en draagt er zorg voor dat ook derden die namens hem het kind brengen of halen deze afspraken nakomen.

  6. Indien de Ouder wenst dat anderen dan de ouder(s) het kind van de opvang ophalen, zal de Ondernemer (op verzoek van de Ouder) de bevoegdheid van die derden om het kind bij Kinderopvang 't Gouden Hartje op te halen, Schriftelijk vastleggen.

  7. De Ouder betaalt de Ondernemer tijdig en conform de gemaakte betalingsafspraken, en in ieder geval binnen de overeengekomen betalingstermijn. De Ouder is verantwoordelijk voor het nakomen van deze betalingsverplichting.

Artikel 16 – Wijziging van de Overeenkomst

  1. De Ondernemer heeft het recht de Overeenkomst eenzijdig te wijzigen op grond van zwaarwegende redenen. Zwaarwegende redenen zijn in ieder geval: wijzigingen in de wet- en regelgeving, of bedrijfseconomische omstandigheden die de continuïteit van de opvanglocatie in gevaar brengen.

  2. De Ondernemer zal voorgenomen wijzigingen van de Overeenkomst tijdig van tevoren aankondigen, met een aankondigingstermijn van minimaal één maand voordat de wijziging ingaat.

  3. In geval van vermindering van het aantal opvanguren (bijvoorbeeld bij vermindering van afgenomen dagdelen) wordt door de Ondernemer een termijn van minimaal één maand in acht genomen alvorens die wijziging in te laten gaan.

  4. Indien een wijziging van de Overeenkomst leidt tot een wezenlijke verandering van de te verlenen kinderopvang, heeft de Ouder het recht de Overeenkomst kosteloos te ontbinden met ingang van de dag waarop de wijziging in werking treedt.

Artikel 17 – Prijs en prijswijzigingen

  1. De prijs die de Ouder voor de kinderopvang moet betalen, wordt vooraf in de Overeenkomst vastgesteld.

  2. De Ondernemer is bevoegd om de overeengekomen prijs te wijzigen (waaronder te verhogen) nadat ten minste twee maanden zijn verstreken sinds de Ingangsdatum. De Ondernemer zal dergelijke prijswijzigingen tijdig vooraf aankondigen. Een prijswijziging wordt niet eerder van kracht dan één kalendermaand plus één week na de datum van de aankondiging.

Artikel 18 – Betaling en niet-tijdige betaling

  1. De Ouder voldoet de verschuldigde kosten op basis van een Schriftelijke factuur, uiterlijk op de betalingsdatum zoals vermeld op de factuur. De factuur wordt kosteloos aan de Ouder verstrekt.

  2. Indien de Ouder niet volledig en/of niet tijdig betaalt, is de Ouder van rechtswege in verzuim.

  3. Indien de betalingstermijn is verstreken zonder volledige betaling, zal de Ondernemer de Ouder een Schriftelijke betalingsherinnering sturen. In deze herinnering wordt de Ouder een termijn van 14 dagen na ontvangst van de herinnering gegeven om alsnog te betalen. Tevens wijst de Ondernemer de Ouder in de herinnering op de opzeggingsbevoegdheid van de Ondernemer op grond van artikel 11 lid 3 onder a (wanbetaling). Deze betalingsherinnering wordt uiterlijk 14 dagen vóór het ontstaan van bedoelde opzeggingsbevoegdheid verzonden.

  4. Als na het verstrijken van de in de betalingsherinnering gestelde termijn nog steeds niet (volledig) is betaald, is de Ondernemer gerechtigd vanaf de dag na het verstrijken van de uiterste betalingsdatum op de factuur wettelijke rente in rekening te brengen over het openstaande bedrag.

  5. Buitengerechtelijke kosten die de Ondernemer moet maken om de betaling van de Ouder af te dwingen, kunnen aan de Ouder in rekening worden gebracht. De hoogte van eventuele incassokosten zal voldoen aan de wettelijke grenzen ter zake.

  6. Een door de Ouder gedane betaling strekt eerst in mindering op eventueel verschuldigde incassokosten en rente, en vervolgens op de langst openstaande schulden (ongeacht eventuele afwijkende aanwijzing door de Ouder bij betaling).

Artikel 19 – Klachtenprocedure

  1. Klachten over de uitvoering van de Overeenkomst dienen door de Ouder tijdig en schriftelijk bij de Ondernemer te worden ingediend. De klacht moet volledig en duidelijk omschreven zijn. Onder “tijdig” wordt verstaan: binnen bekwame tijd nadat de Ouder het gebrek in de prestatie heeft ontdekt of redelijkerwijs had moeten ontdekken. In ieder geval is een klacht, ingediend binnen twee maanden na het moment van ontdekking van het gebrek, tijdig.

  2. De Ondernemer behandelt de klacht volgens haar/zijn interne klachtenprocedure. Bij het opstellen of wijzigen van deze interne procedure heeft de Oudercommissie adviesrecht conform het bepaalde in de Wet kinderopvang.

  3. Indien de klacht niet in onderling overleg kan worden opgelost, ontstaat een geschil dat kan worden voorgelegd aan de in artikel 20 genoemde geschillenregeling.

Artikel 20 – Geschillenregeling en wettelijke klachtenregeling

  1. Geschillen tussen de Ouder en de Ondernemer over de totstandkoming of de uitvoering van de Overeenkomst kunnen zowel door de Ouder als door de Ondernemer aanhangig worden gemaakt bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Het reglement van deze Geschillencommissie is opvraagbaar via het Klachtenloket Kinderopvang (www.klachtenloket-kinderopvang.nl) of bij de Ondernemer.

  2. Geschillen die betrekking hebben op overlijden, lichamelijk letsel of ziekte van het kind of de ouder zijn uitgesloten van behandeling door de Geschillencommissie. Indien letsel of ziekte aantoonbaar het gevolg is van handelen of nalaten van de Ondernemer, dan is een geschil over de gevolgen daarvan in relatie tot de Overeenkomst (bijvoorbeeld een betalingsverplichting tijdens afwezigheid van het kind) wel ontvankelijk bij de Geschillencommissie; het geschil over het letsel zelf niet. Voor aanspraken met betrekking tot het letsel of de ziekte zelf staat de weg naar de gewone rechter open.

  3. De Geschillencommissie behandelt een geschil slechts als de Ouder eerst zijn klacht bij de Ondernemer zelf heeft ingediend volgens artikel 19.

  4. Uiterlijk drie maanden nadat een klacht door de Ouder een geschil is geworden (zie artikel 20 lid 3), moet het geschil aanhangig worden gemaakt bij de Geschillencommissie.

  5. Wanneer de Ouder een geschil voorlegt aan de Geschillencommissie, is de Ondernemer aan deze keuze gebonden. Indien de Ondernemer een geschil aan de Geschillencommissie wil voorleggen, dient hij de Ouder Schriftelijk te vragen binnen vijf weken schriftelijk te laten weten of de Ouder daarmee akkoord gaat. De Ondernemer geeft daarbij aan dat hij zich na het verstrijken van die termijn vrij zal achten om het geschil bij de bevoegde rechter aanhangig te maken, indien de Ouder niet instemt met behandeling door de Geschillencommissie.

  6. De Geschillencommissie doet uitspraak met inachtneming van het voor haar geldende reglement. Op verzoek wordt dit reglement toegezonden. Voor de behandeling van een geschil kan de Geschillencommissie een vergoeding (klachtgeld) vragen. De beslissingen van de Geschillencommissie geschieden bij wijze van bindend advies. Voor een marginale toetsing van dit bindend advies kan men desnoods naar de rechter.

  7. Uitsluitend de bevoegde rechter of de hierboven genoemde Geschillencommissie is bevoegd om van geschillen betreffende de Overeenkomst kennis te nemen.

  8. Indien de Ouder dit wenselijk vindt, kan hij er ook voor kiezen een klacht in te dienen bij een onafhankelijke klachtencommissie volgens de wettelijke klachtenregeling voor kinderopvang (zoals vastgesteld per 2016). In dat geval is het, in afwijking van artikel 20 lid 3, niet vereist dat de Ouder de klacht eerst bij de Ondernemer indient.

 

Artikel 21 – Cameratoezicht Kinderopvang

​In onze kinderopvang wordt gebruikgemaakt van cameratoezicht. Wij vinden het belangrijk om de privacy van kinderen, ouders en medewerkers te respecteren. In deze artikel leggen we in begrijpelijke taal uit waarom we camera’s inzetten, op basis van welke wettelijke grondslag, hoe de beelden worden verwerkt en beveiligd, wie toegang heeft tot de beelden,, hoelang we de beelden bewaren en hoe ze daarna worden verwijderd.

  1. ​Doel van het cameratoezicht:

Ons cameratoezicht is bedoeld om de veiligheid van kinderen en personeel te waarborgen en onveilige situaties of incidenten te voorkomen. De camera’s worden uitsluitend voor deze veiligheidsredenen en ter naleving van het beleid ingezet, niet om kinderen of medewerkers continu te monitoren.

    2. Wettelijke grondslag (AVG):

Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is een geldige grondslag vereist om camerabeelden op te nemen. Voor onze kinderopvang baseren wij ons op het gerechtvaardigd belang (artikel 6, lid 1, onder f AVG). Dit betekent dat het belang om de veiligheid te waarborgen zwaarder weegt dan de mogelijke inbreuk op de privacy. De inzet van camera’s gebeurt zorgvuldig, als onderdeel van een breder pakket aan veiligheidsmaatregelen, uitsluitend in de noodzakelijke ruimtes en zonder geluidsopnamen.

   3. Verwerking en beveiliging van camerabeelden:

Wij verwerken en bewaren de camerabeelden zorgvuldig en veilig. De opnamen worden digitaal opgeslagen in een beveiligd systeem.

​

  1. Toegang tot de beelden:

  1. Alleen geautoriseerde personen hebben toegang tot de camerabeelden. We beperken de toegang streng, zodat de privacy zoveel mogelijk gewaarborgd blijft. In onze kinderopvang geldt het volgende toegangsbeleid:

  2. Directie/management: Alleen de directie of aangewezen leden van het managementteam kunnen beelden terugkijken, en dan alleen wanneer hier een goede reden voor is (bijvoorbeeld bij een incident, een vermoeden van onveiligheid of voor het vierogenprincipe als één medewerker alleen op de groep stond

  3. Specifieke medewerkers: Over het algemeen worden live camerabeelden niet continu bekeken. Indien nodig kan een leidinggevende of preventiemedewerker vanuit het kantoor op een tv-scherm meekijken. Andere medewerkers of onbevoegden hebben geen toegang tot live beelden of opnames.

  4. Autoriteiten bij incidenten: Bij een ernstig incident of vermoeden van een misdrijf kunnen relevante camerabeelden, als de wet dat toestaat, worden gedeeld met bevoegde instanties. Dit gebeurt alleen voor het betreffende incident en, waar mogelijk, in overleg met betrokkenen.

  5. Zichtbare kenbaarheid: Bij de ingang van onze locaties hangt een duidelijk pictogram dat aangeeft dat er cameratoezicht is.​

  4.    Bewaartermijn en verwijdering van beelden:

Camerabeelden worden niet langer bewaard dan nodig, met een standaard bewaartermijn van 4 weken (28 dagen). Daarna worden ze automatisch gewist en overschreven.

  1. Uitzondering bij incidenten: Als nader onderzoek noodzakelijk is (bijvoorbeeld bij een ongeluk, diefstal of klacht), kunnen relevante beelden langer worden bewaard. Ze blijven dan alleen toegankelijk voor de directie en indien nodig, bevoegde autoriteiten (zoals de politie). Na afronding van het onderzoek worden de beelden definitief verwijderd.

​

Artikel 22 – Aanvullingen

Individuele aanvullingen of uitbreidingen op deze Algemene Voorwaarden dienen steeds Schriftelijk te worden overeengekomen tussen de Ondernemer en de Ouder (bijvoorbeeld in de tekst van de Overeenkomst of een addendum daarop).

​

Artikel 23 – Toepasselijk recht en bevoegde rechter:

  1. Op de Overeenkomst is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.

De Nederlandse rechter binnen het arrondissement van de vestigingsplaats van de Ondernemer is exclusief bevoegd om kennis te nemen van geschillen die voortvloeien uit of samenhangen met de Overeenkomst, onverminderd de bevoegdheid van de Geschillencommissie Kinderopvang (zoals bedoeld in artikel 20) om van een in dat artikel genoemd geschil kennis te nemen.

​

​

Bijlage 1 Nadere regeling van de verplichtingen van de ondernemer uit artikel 13 van de Algemene Voorwaarden.
De Ondernemer voldoet aan zijn verplichtingen genoemd in artikel 13 lid 2 door er onder meer voor zorg te dragen dat de onderneming beschikt over:

1. Een pedagogisch beleidsplan dat de kenmerkende wijze van omgang met kinderen en hun ouders omschrijft;
2. Reglementen/stukken die het beleid weergeven met betrekking tot hygiëne, veiligheid, kindermishandeling, medisch handelen, ziekte en privacy;
3. Een reglement dat het functioneren van de Oudercommissie regelt volgt na een half jaar nadat de Kinderopvang 't Gouden Hartje start;
4. Een reglement dat de klachtenprocedure regelt;
5. Een overzicht van, dan wel informatie over, de volgende elementen van de kinderopvang:
a. soort opvang, mogelijkheden voor flexibele opvang en eventuele extra diensten;
b. informatie aangaande de groep, de getalsverhouding tussen groepsleiding en het aantal kinderen per leeftijdscategorie, en de beschikbare ruimte;
c. informatie-uitwisseling, vorm en frequentie, waaronder het aantal oudergesprekken dat in principe per jaar plaatsvindt;
d. de te verstrekken voeding;
e. mogelijkheden voor het maken van specifieke afspraken over ontwikkeling, verzorging en voeding; f. openingstijden en -dagen en eventueel verplichte minimumafname;
g. de tijden waarop de kinderen worden ontvangen en de opvang verlaten;
h. in geval van Buitenschoolse opvang:
· de mogelijkheden tot het deelnemen aan externe activiteiten, bijvoorbeeld op het gebied van sport of muziek.
· de mogelijkheden voor overbrugging van de afstand tussen school en Kindercentrum of school en externe activiteit, zoals de wijze van vervoer, al dan niet onder begeleiding.
· de mogelijkheden voor overbrugging van de afstand tussen Kindercentrum en thuis, of externe activiteit en thuis, zoals het al dan niet zelfstandig naar huis gaan.
· de opvang tijdens vakantiedagen en extra vrije dagen van de school.
i. de plaatsingsprocedure;
j. de aard en omvang van de wenperiode;
k. een eventueel reglement waarin de huisregels van Kinderopvang 't Gouden Hartje zijn vastgelegd;
l. de geldende prijs;
m. de wijze van betaling en eventuele meerkosten bij afwijkende betalingswijzen;
n. de annuleringsvoorwaarden, waaronder de annuleringskosten;
o. de inschrijfvoorwaarden;
p. de geldende opzegtermijnen.

logo_edited_edited.jpg

MA t/m VR geopend van 07.00 tot 18:30 uur.

CONTACTGEGEVENS

​

Kinderendagvervlijf 't Gouden Hartje 

Essenburg 1C

6714EM Ede

info@goudenhartje.nl

Tel: 0318750264

​

​

SBB-logo.png

Erkend leerbedrijf

Volg ons op

images.jpg

Copyright © 2025 Kinderdagverblijf't Gouden hartje

bottom of page